dinsdag 17 december 2013

Speelkleed en knuffeldeken voor een baby

Een baby lappendekentje, knuffeldekentje of speelkleed, of voor in de wandelwagen, wieg of ledikant; dat maakt niet uit. Ik kocht via www.hipmetstof.nl 100 lapjes stof van 10 bij 10 cm.


De lapjes heb ik op tafel uitgestald om te bekijken welk kleurverband mooi zou uitkomen. Omdat geen een van de lapjes hetzelfde is, heb ik ze, na het uitstallen, op kleur gesorteerd. Blauw bij blauw, bloemetjes bij bloemetjes etc. Hier maakte ik uiteindelijk 12 stapels van, omdat ik in de lengte 12 lapjes wilde gebruiken en 8 in de breedte. Ik hield dus een paar lapjes over.

Daarna heb ik de lapjes aan elkaar gespeld en geregen. Ik gaf iedere stapel een nummer (van 1 tot 12) en maakte de stroken vervolgens met de volgende cijferreeks aan elkaar, zodat het kleurverband goed uit zou komen: 

Strook 1: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
Strook 2: 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,1
Strook 3: 3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,1,2
Strook 4: 4,5,6,7,8,9,10,11,12,1,2,3
Strook 5: 5,6,7,8,9,10,11,12,1,2,3,4
Strook 6: 6,7,8,9,10,11,12,1,2,3,4,5
Strook 7: 7,8,9,10,11,12,1,2,3,4,5,6
Strook 8: 8,9,10,11,12,1,2,3,4,5,6,7


De achterkant heb ik afgewerkt met een kant en klaar fleecedekentje van de Action. Dit is goedkoop, lekker zacht en hoef je nauwelijks af te werken. Ik ben blij met het resultaat. 




woensdag 13 november 2013

Oud stoeltje opknappen

Tegenwoordig is het hip om verschillende oude stoelen een industriële / oude look te geven. Dat kan ik ook, dacht ik bij mezelf. 

Mijn schoonouders hadden toevallig nog 4 oude bruine stoelen waar zij jarenlang van genoten hebben. Om de stoel modern-oud te maken, had ik maar een paar materialen nodig: 

- Een of meerdere oude houten stoel(en).
- Een schuurpad, om ook rond de spijlen te kunnen schuren.
- Een schuurmachine waar je een opzetstuk op kan bevestigen om de lastige hoeken ook te bevestigen. 
- Grondverf en een verfkwast. 

Als eerste maak je de stoel schoon door deze te ontvetten met een sopje. Als de stoel opgedroogd is, ga je beginnen met schuren. Alle glanzende plekken moeten weg zijn, dus je gaat net zo lang door - ook met de schuurpad - totdat de glanzende plekken weg zijn. Vergeet de poten en de spijlen niet met de schuurpad te bewerken. Maak de stoel met een handveger schoon en ontvet de stoel weer met het sopje. Als de stoel droog is, kun je gaan beginnen met verven. 

Breng de grondverf aan met de kwast (leg iets onder de stoel, bijvoorbeeld kranten) en zorg dat al het bruine weg is. De dikte hoeft niet overal gelijk te zijn. Naar wens kun je de stoel nog een keer met grondverf behandelen. 

Schuur met de pad lichtjes her en der wat plekken op de stoel om de stoel weer een oude look te geven. 

Ziezo! De stoel is klaar!


zaterdag 9 november 2013

Zelf een lappendeken maken

Ik zag een supergave lappendeken in een winkeltje, maar ik had er geen 90 euro voor over. Dat moet goedkoper kunnen, dacht ik toen ik een pakketje handwerkstoffen voor 2,60 bij de Action zag liggen. 


Ik kocht 5 pakketjes (13,00 euro) handwerkstoffen bij de Action en ging aan de slag. Eerst maakte ik op de computer een voorbeeld van hoe ik de lappendeken wilde hebben, zodat ik de afmetingen kon bepalen. Ik gebruikte tevens de werkbeschrijving van de Hema waarin uitgelegd wordt hoe je een lappendeken maakt. 


Het belangrijkste voor mij was dat de lappendeken over ons bed heen zou vallen, zodat ik het kon gaan gebruiken als een sprei. De pakketjes met katoenen handwerkstoffen heb ik eerst uitgewassen voordat ik ze ging gebruiken. Ze krompen wel tot 2 centimeter! 



Ik knipte 64 vierkantjes van 22 x 22 centimeter waarmee ik 8 stroken van 8 kon maken. Daarna knipte ik de stroken voor de twee randen. De Hema gebruikt een dunne border; ik wilde twee dikke borders, omdat de sprei anders niet over het bed heen zou vallen. De borders waren 22 cm breed en 50 cm lang. Ik had al rekening gehouden met de rand dat je nodig had om om te stikken. 



Eerst heb ik de stroken lapje voor lapje aan elkaar gespeld en geregen. Voorzichtig aan gestikt met witte garen en daarna alle stroken aan elkaar gestikt. Ook hier weer eerst spelden, dan rijgen, dan stikken. Hetzelfde deed ik met de twee borders. Eerst spelden, dan rijgen, dan stikken. Ik heb rand voor rand afgewerkt, omdat de deken steeds groter werd en steeds moeilijker op tafel te leggen was. 

Voor de achterkant gebruikte ik fleecestof. Dit is goedkoop (4,50 per meter) en lekker warm en zacht. Ik heb de fleecestof in twee grote stukken op rol gekocht en kwam uit op 13,50 voor de fleecestof. De fleecestof heb ik precies op de naden van de lappendeken gestikt, zodat je geen vreemde naden te zien kreeg. Je kunt er ook leuke figuurtjes op stikken, maar ik vond dat te veel werk. Vierkantjes zijn leuk genoeg!

Het was een heel project en uiteindelijk ben ik er 3 maanden mee bezig geweest. Maar al met al ben ik, behalve veel geduld en tijd, 26,50 kwijt aan het materiaal. Doel geslaagd!






Kruidenrek van een oude palet

Ik vind het erg leuk om te koken en af en toe ook met verse kruiden. Als je een potje verse kruiden koopt bij de supermarkt, dan blijven ze nooit zo lang leven. Ik zag een oude palet liggen en dacht: daar kunnen we iets gaafs van maken! 


Ik kocht verschillende kruiden, potgrond, en een worteldoek. De palet heb ik uit elkaar gehaald en de planken opnieuw op de palet vastgetimmerd. Anders is de palet te breed en neemt hij veel plaats in beslag. Het worteldoek heb ik vast gemaakt met een niettang.


Wil je er geen kruiden in doen, maar bloemetjes? Dat kan ook: 



vrijdag 8 november 2013

Babybord voor boven de commode

Ik wilde geen standaard bord voor boven de commode, dus ik bedacht zelf iets leuks.




De volgende materialen had ik daar voor nodig:

- Een MDF plaat van 2 meter x 1 meter. Uiteraard kun je de afmeting zelf bepalen;
- staaldraad van de Ikea; (waar je gordijnen mee ophangt)
- keuken-opbergers van de Ikea (of andere mandjes / bakjes)
- haakjes
- grondverf (Action)
- verf (Action)
- vernis (Action)
- gereedschap om alles te bevestigen op de MDF plaat.

Als eerste heb ik de MDF plaat licht geschuurd met schuurpapier, geschilderd met grondverf en daarna meerdere (4!) lagen verf erop geschilderd. Om het geheel een mooie glans te geven en te beschermen tegen vocht en vuil heb ik vernis over de plaat heen geschilderd. De staaldraad van de IKEA was heel gemakkelijk te bevestigen, omdat de beschrijving in het pakketje prima te volgen was. Je moet wel zelf schroefjes kopen!



Ik heb verschillende accessoires gekocht om het babybord op te leuken. Momenteel heb ik een klein klokje (Xenos), een zilveren hart met belletjes (Action), een vogelhuisje en twee kleine ijzeren vogels aan de staaldraad hangen.


Een bord van steigerhout kan natuurlijk ook. Geeft net een wat stoerdere uitstraling:  


maandag 14 oktober 2013

Zelf een Boxkleed maken

Ik zag een geweldig boxkleed in de winkel, er was alleen één maar.. hij kostte 60 euro! Dit kon anders, dacht ik bij mezelf. Ik ga er zelf een maken. Dat ik nog nooit met een naaimachine had gewerkt, was voor mij geen probleem. Eens moest de eerste keer zijn:

Ik kocht twee pakjes handwerkstoffen bij de Action voor 2,60 per pakje. In dit pakje zat één lap met 6 printjes erop gedrukt (zie hierboven). De meesten denken dat ik de printjes ook aan elkaar heb genaaid, maar dat is dus de grap. Het lijkt net echt!
Omdat katoen krimpt heb ik eerst de stoffen uitgewassen en gestreken. Daarna heb ik de goede kanten tegen elkaar gelegd en rondom vastgespeld. Voordat ik met de naaimachine aan de slag ben gegaan, heb ik alles eerst geregen, zodat het wat beter zou blijven zitten. Daarna heb ik heel rustig met de naaimachine alles rondom vastgestikt.
Een klein stukje heb ik open gelaten, zodat ik de hoes kom omkeren en de hoes niet meer binnenste buiten zat. Voor de vulling heb ik een créme boxkleed gebruikt, welke ik tweedehands op de kop had getikt. En tadaa! Het boxkleed ligt nu heerlijk in de box te pronken en dat voor nog geen 10 euro!


maandag 15 juli 2013

Geboortebord maken

Een ooievaar vond ik te standaard, dus ik bedacht een ander leuk naambord voor de geboorte van mijn kindje:
 
 
 
De zelfklevende letters heb ik bij de Praxis gehaald. Iedere bouwmarkt heeft ze bij de schilder- en behangafdeling. Ik heb ervoor gekozen om kleine letters met grote letters te combineren, omdat de kleinere letters iets goedkoper waren en op deze manier de kosten wat lager te houden.
 
 
We hebben héél veel reacties gekregen op het naambord en het heeft uiteindelijk 3 maanden in de voortuin gestaan. We hebben het, omdat het wat slechter weer begon te worden, vanaf het moment dat we het in de voortuin zetten, de palen in de grond gegraven. Op deze manier stond het bord erg stevig.